Scolioza

You are currently viewing Scolioza

Este o afectiune a coloanei vertebrale, mai exact o inclinare sau o curbura laterala / totala si dupa forma poate fi clasificata in:

– scolioza in C – atunci cand curbura este total spre dreapta sau spre stanga;

– scolioza in S – cu doua sau mai multe curburi, acestea alternand de o parte si de alta a coloanei vertebrale, pentru a gasi un echilibru.

Dupa cauza aparitiei bolii, scolioza poate fi: scolioza functionala (atitudine, postura defectuoasa), scolioza structurala (cauze neurologice, musculare, genetice etc.), scolioza statica (deformare a bazinului sau inegalitate la membrele inferioare) sau scolioza patologica (determinata de rahitism, poliomielita, traumatisme ale corpului vertebral).

In tratamentul scoliozei se urmareste eliminarea posturii vicioase, constientizarea posturii corecte, stabilizarea coloanei, corectarea curburii, eliminarea durerilor si a contracturilor musculare paravertebrale, tonifierea spinalilor dorso – lombari, reducerea ghibozitatilor, detorsionarea vertebrelor, redresarea bazinului si a centurii scapulare, stimularea secretiei de lichid sinovial intra-articular, deprinderea unei respiratii corecte si prevenirea compensarii curburii principale.

Masajul este benefic in tratamentul scoliozei si ajuta la scaderea durerii cauzate de aceasta. Terapeutul poate utiliza o combinatie de miscari de masaj, presiune sustinuta, pozitionare si intindere / mobilizari, pentru a ajuta la echilibrarea muschilor spatelui si a corpului si pentru a ameliora sau elimina scolioza.

Masajul teraputic in scolioza are propriile caracteristici. Curbura coloanei este insotita de tensiune inegala a muschilor spatelui, astfel incat pe o parte muschii vor fi instinsi si relaxati, insa pe cealalta muschii vor fi scurtati si anormal tensionati. Astfel, se urmareste relaxarea musculaturii contractate, dar si tonifierea musculaturii relaxate.